Ben je het fiscaal verlies kwijt indien je boekhoudhouding niet bewijskrachtig is?

Als een onderneming in een belastingaangifte een fiscaal overgedragen verlies vermeld heeft, kan de fiscus dat verlies op nul zetten. Volgens sommige rechters is het fiscaal verlies op nul zetten willekeurig, maar het Hof van Cassatie is het daarmee oneens. Het wettelijk vermoeden dat een aangifte juist is, vervalt als er geen bewijskrachtige boekhouding is, oordeelt het Hof van Cassatie in haar arrest van 26 oktober 2023.

De reden daarvoor is dat het aan de belastingplichtige is om de realiteit en het bedrag van beroepskosten en beroepsverliezen te bewijzen. Als de boekhouding niet bewijskrachtig is, kan er niet bewezen worden dat de kosten groter zijn dan de inkomsten.

Een boekhouding is fiscaal gezien bewijskrachtig als het mogelijk is om aan de hand ervan het bedrag van de belastbare inkomsten te bepalen. Daarvoor moet ze een samenhangend controleerbaar geheel vormen, wat onder andere inhoudt dat cijfers zoveel mogelijk met bewijsstukken moeten gestaafd worden.

Is je boekhouding wel bewijskrachtig, dan kan de fiscus het verlies niet op nul zetten door het deel van de kosten dat groter is dan de inkomsten te verwerpen als overdreven. Hij moet per kost of ten minste per kostengroep aantonen waarom en in welke mate die overdreven is.