BTW-verlaging op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers

Op de factuur voor de levering en installatie van fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers mag van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023, 6% btw worden vermeld in plaats van 21%. 

Er gelden wel diverse voorwaarden zoals:

De energiebron moet geleverd en geïnstalleerd worden in een woning die jonger is dan 10 jaar. Dat mogen ook nieuwbouwwoningen zijn, of woningen die nieuw zijn opgebouwd na afbraak van een bestaand pand. Bij aankoop van een nog te bouwen woning/woning op plan in zijn geheel, inclusief een warmtepomp, zonneboiler en/of zonnepanelen, bedraagt het btw-tarief op het geheel niet 6% maar 21%.

De klant moet de eindverbruiker zijn.

De installatie moet dienen voor een woning die enkel of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Zijn dus uitgesloten: technische installaties die uitsluitend dienen voor de energie- of warmtevoorziening voor elementen die niet onder de gewone bewoning vallen zoals zwembaden, sauna's,… . Bij gemengd gebruik van de installatie, dus ook voor de bewoning, is het tarief van 6% wel van toepassing.

De geïnstalleerde energiesystemen zelf moeten aan bepaalde referentienormen voor uitstoot voldoen. De meeste zonneboilers en warmtepompen hebben geen of nauwelijks uitstoot, voor die installaties is het dan ook geen enkel probleem om deze referentienormen te behalen.

De btw-vermindering moet uitdrukkelijk op de factuur worden vermeld en de klant krijgt 1 maand de tijd om de factuur en het verlaagd btw-tarief te betwisten.