De modernisering van de bestaande btw-ketting treedt pas in voege vanaf volgend jaar?

De wet van 12 maart 2023 tot modernisering van de btw-ketting brengt niet vanaf dit jaar, maar pas vanaf 1 januari 2025 belangrijke wijzigingen aan de bestaande btw-wetgeving.

De belangrijkste maatregelen uit de wet zijn de afschaffing van de rekening-courant, een nieuwe procedure voor btw-teruggave, een automatisch sanctiemechanisme bij niet (tijdige) indiening van de btw-aangifte, mogelijkheid tot betaling van btw-schulden via domiciliëring en nieuwe procedureregels die aansluiten bij die vandaag al gelden voor de inkomstenbelasting.

Eén van de belangrijkste wijzigingen is het afschaffen van de rekening-courant. Die wordt gebruikt voor het beheer van de betaling van btw-schulden en de teruggave van btw-kredieten die voortvloeien uit de ingediende btw-aangiftes. De rekening-courant wordt vervangen door een nieuw instrument, de provisierekening btw. Met die nieuwe tool zullen belastingplichtigen hun btw-kredieten kunnen beheren via hun account in de applicatie Myminfin.

Het zal met andere woorden mogelijk worden om een welbepaald bedrag van de btw die in het voordeel van de btw-plichtige op de provisierekening staat, terug te vragen. Momenteel is het enkel mogelijk om het volledige bedrag op de rekening-courant terug te vragen. De provisierekening heeft daardoor iets van een bankrekening.  Hoe die provisierekening btw er vanaf 2025 zal uitzien en hoe ze zal werken is nog niet duidelijk, maar wij kunnen ons inbeelden dat de fiscus niet zondermeer elk btw-tegoed zal terugbetalen.