Een BMW, Audi of Mercedes met een 2pk-motor bereikt nooit de top: de nood aan (fiscale) hervormingen?

Wij stellen helaas vast dat ons land met een degelijke wagen rijdt waarvan de motor door het gebrek aan tijdige revisies verveld is tot een 2pk’tje. Met dergelijke wagen kan je de Ardennen misschien nog doorkruisen maar de Mont Ventoux oprijden lukt niet meer.

Een BMW, Audi of Mercedes symboliseert de wens voor een overheidsstelsel en een sociale zekerheid met alles erop en eraan. We willen die BMW, Audi of Mercedes van een welvaartsstaat met zijn allen behouden, wie niet? Maar hoe houden wij die betaalbaar in een land met ei zo na de hoogste belastingdruk ter wereld (daarin zijn wij wel wereldkampioen)? Niet door een fiscale hervorming die op korte termijn ietwat koopkracht voor lage inkomens creëert, maar de ondernemingen en de middenklasse laat opdraaien voor de kosten. Enkel met een faire fiscaliteit krijg je een uitstekend beleidsinstrument en kan je noodzakelijke gedragswijzigingen bekomen. Er hoeft geen tekening bij hoe urgent de toestand is. België heeft de slechtste begroting van Europa. Het hoogste tekort (34 miljard euro of 6% van het BBP) gecombineerd met een torenhoge staatsschuld (625 miljard euro).

Gelukkig raken alle politieke partijen overtuigd dat wij moeten hervormen. Maar hervormen betekent niet de carrosserie van één van bovenstaande wagens oppoetsen, maar wel de 2pk vervangen door een krachtige motor. De motor moet eerst krachtiger, daarna de carrosserie en niet omgekeerd. Een grote hertekening van vooral onze uitgaven dringt zich dus op, samen met een hertekening van een inefficiënte en verlammende staatstructuur.

Hoe het moet zijn: De toekomstvisie voor een beter België.