Extra vooraf betalen tegen 20 december 2023?

Indien je belastingen verschuldigd bent over het boekjaar 2023, maar je hebt geen of onvoldoende vooraf betaalt, dan legt de fiscus een boete (een vermeerdering) op. Bij vennootschappen bedraagt dit 6,75%, bij eenmanszaken ligt dit op 4,5%.

Tijdens de eerste 3 jaar na de oprichting van een vennootschap of een eenmanszaak wordt er in principe geen boete opgelegd, wel blijft belasting verschuldigd. Ook dan heeft vooraf betalen zin. Het doel is immers de geraamde belastingen en de sociale bijdragen in het jaar zelf te betalen, niet nadien.

Die boete kan je geheel of gedeeltelijk vermijden door de verwachte vennootschapsbelasting of de personenbelasting al gedurende het jaar vooraf te betalen. Hoe vroeger een voorafbetaling wordt gedaan hoe sneller de boete wordt geneutraliseerd.

Hoeveel voordeel je krijgt hangt af van het tijdstip van de voorafbetalingen, volgens het principe: hoe vroeger je betaalt, hoe sneller de boete wordt weggewerkt.

Indien je in 2023 te weinig of niet hebt vooraf betaald, dan volstaat nu 100% van de geraamde belastingen betalen niet meer om de boete te vermijden. Dan moet je indien je bijvoorbeeld een vennootschap hebt, vóór 20 december al 150% van de verschuldigde vennootschapsbelasting betalen.

Toch blijft het interessant om nog vóór 20 december vooraf te betalen. Het meeste is dan immers betaald en de boete vermindert.

Indien je vennootschap nog niets heeft vooraf betaald en de geraamde vennootschapsbelasting bedraagt bijvoorbeeld € 10.000,00, dan zal de vermeerdering € 675,00 bedragen. Met een voorafbetaling vóór 20 december krijg je dan een vermindering van € 450,00 ( = € 10.000,00 x 4,5%). Je zal bij de afrekening dan nog "maar" € 225,00 verschuldigd zijn. Betaal je niets vooraf, dan betaal je bij de afrekening nog € 10.675,00 vennootschapsbelasting.

Bij eenmanszaken gelden dezelfde principes, weliswaar met een lagere vermeerdering.

De belangrijkste vuistregel is om per uiterlijk 20 april van elk jaar, 75% vooraf te betalen op de verwachte winst van het boekjaar. Dan vermijd je de volledige belastingvermeerdering.