Gratis geven voor Oekraïne, is dit geen probleem voor de BTW?

Indien goederen gratis worden weggegeven terwijl de btw ervan werd gerecupereerd, dan is dat een onttrekking. Dit betekent dat de btw die werd gerecupereerd op die aankoop moet worden teruggestort.

Op dit principe bestaan er heel wat uitzonderingen. Zo moet er geen btw teruggestort worden voor het gratis weggeven van stalen, reclameartikelen en relatiegeschenken voor een bedrag lager dan € 50,00, onverkoopbaar geworden voedsel of andere levensnoodzakelijke middelen die worden weggegeven aan lokale besturen, liefdadigheidsinstellingen en goederen aan slachtoffers van een ramp.

Vorige maand werd beslist dat de btw niet teruggestort moet worden voor goederen geschonken aan Oekraïners, ongeacht of ze ter plaatse bleven of naar andere landen gevlucht zijn. Het gaat om een tijdelijke maatregel t.e.m. 30 juni 2022 die misschien nog verlengd wordt, in functie van de evolutie van de crisis.

Enkel goederen die nuttig kunnen zijn voor de slachtoffers komen in aanmerking zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen, medisch materiaal, kledij, slaapzakken,… . 

De btw-tolerantie geldt enkel voor goederen die men in zijn voorraad heeft om te verkopen en voor stalen en reclameartikelen die gewoonlijk worden uitgedeeld aan klanten en zakenrelaties.

De bedoeling is dat deze goederen effectief terechtkomen bij de Oekraïense burgers. Daarom komen enkel schenkingen in aanmerking die worden gedaan aan de ambassade van Oekraïne, overheidsinstellingen, het Rode Kruis,… . 

Belangrijk is dat de organisatie die de goederen in ontvangst neemt een attest opmaakt en diegene die de goederen geschonken heeft een schenkingsdocument opmaakt.

Meer info:
https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/schenkingen/oekraine.