Heeft het nog zin om fiscaalvriendelijk een pensioenspaarpot op te bouwen?

Een projectie van hoeveel je wettelijk pensioen zal bedragen kan je terugvinden op https://www.mypension.be. Als zelfstandige is dit meestal minder dan bij een ambtenaar of een werknemer. Een extra spaarpot kan dus eventueel een must zijn waarbij dit extra pensioen via een vennootschap opgebouwd kan worden. Maar privé kan ook een extra pensioen opgebouwd worden.

Pensioenopbouw via een vennootschap gaat via de premies die de vennootschap betaalt voor de opbouw van een groepsverzekering of een IPT. Deze premies zijn voor de vennootschap aftrekbaar binnen de zgn. 80%-grens. Dit opgebouwd aanvullend pensioen wordt dan na de nodige inhoudingen uitbetaald op de dag dat je met pensioen gaat.

Wie geen vennootschap heeft maar zijn beroep uitoefent via een eenmanszaak, kan sinds 2018 ook sparen via een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). Deze stortingen genieten een belastingvermindering van 30% ook mits respect voor de 80%-regel.

Als bedrijfsleider of als eenmanszaak kan je ook extra pensioen opbouwen via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). De fiscaal aftrekbare VAPZ-premie bedraagt maximum 8,17% van het geïndexeerd netto belastbaar inkomen van drie jaar terug met een maximum van € 3.965,77. Bij een sociaal VAPZ bedraagt de fiscale premie 9,4% met een maximum van € 4.562,82.

Tenslotte is er ook de pensioenopbouw via de gekende klassiekers, het pensioensparen of het lange termijnsparen.

Uit fiscaal oogpunt kan je best eerst kiezen voor het VAPZ of sociaal VAPZ, gevolgd door een IPT (bedrijfsleider) of POZ (eenmanszaken). Indien er dan nog ruimte zou zijn kunnen de klassiekers natuurlijk ook nog.

Maar houd ook rekening met belangrijke beleidsvergaderingen die op Europees niveau plaats hebben gevonden over de toekomst van onze pensioenen. Wordt het onderscheid tussen de diverse statuten (werknemer, ambtenaar of zelfstandige) in de toekomst afgeschaft?

Of nog belangrijk, wat worden de hervormingen binnen het aanvullend pensioen zelf? Nu krijgen de begunstigden vanaf hun pensioen hun eigen kapitaal uitgekeerd op pensioenleeftijd. Gaat dit in de toekomst wijzigen zodat de opgebouwde pensioenreserves in een maandelijkse rente zullen worden uitbetaald? Als je dan snel overlijdt, ben je het opgebouwd kapitaal kwijt, tenzij je extra betaalt voor een overlijdensdekking, waarbij dan de opgebouwde reserves bij snel overlijden na je pensioen, via een maandelijkse rente worden nagelaten aan je nabestaanden.