Hoe betaal je volgend jaar minder personenbelasting door in 2023 nog actie te ondernemen?

Investeer nog snel in een laadstation bij je thuis

Tot € 1.750,00 van je investering in een intelligent laadstation dat groene energie gebruikt, kan je inbrengen. Het belastingvoordeel zakt volgend jaar van 30% naar 15% en voor uitgaven die je doet vanaf september 2024 is er geen belastingvermindering meer.

Doe aan pensioensparen

Door stortingen in een pensioenspaarfonds of -verzekering bouw je een extra pensioenkapitaal op. Stort je € 990,00 dan krijg je een belastingvermindering van 30% (= € 297,00). Je kan ook meer storten, maar dan tegen een lager belastingvoordeel. Stortingen tot € 1.270,00 geven recht op een belastingvermindering van 25% (€ 317,50). Deze belastingverminderingen zijn niet combineerbaar met die voor werkgeversaandelen.

Leg een voorraad dienstencheques aan

Met dienstencheques kan je huishoudelijke hulp betalen, met wijkwerkcheques klusjes laten uitvoeren door langdurig werklozen. Omdat de cheques een jaar geldig blijven, kan je dit jaar al een voorraad kopen om ze pas volgend jaar te gebruiken. In Vlaanderen kan je 400 dienstencheques bestellen per jaar tegen € 9,00. De belastingvermindering bedraagt 20%. De werkelijke kost van een cheque bedraagt hierdoor € 7,20.

Steun een goed doel

Giften van minstens € 40,00, al dan niet in één betaling, aan een erkende instelling geven recht op een belastingvermindering van 45%. Van een minimumgift van € 40,00 krijg je via je belastingaangifte dus € 18,00 terug. Tenslotte mag het totaal aan giften niet meer bedragen dan 10% van je totaal belastbaar inkomen.

Vul je korf voor het lange termijnsparen

Heb je geen lening van vóór 2016 voor je gezinswoning (meer), dan kan je de zogenaamde federale korf voor het lange termijnsparen vullen met stortingen in een levensverzekering. Dat biedt de mogelijkheid fiscaalvriendelijk extra pensioenkapitaal op te bouwen via tak 21 of tak 23 verzekeringen. Stortingen tot € 2.350,00 afhankelijk van je beroepsinkomen, geven recht op een belastingvermindering van 30%. Zo kan je dus jaarlijks maximaal € 705,00 belastingen recupereren.

Tenslotte zijn er ook nog de kosten van kinderopvang die je in mindering kan brengen (45% voordeel), kan je een premie rechtsbijstandsverzekering inbrengen (40% voordeel) of kan je startende ondernemingen en groeibedrijven een duw in de rug geven, en daardoor een fiscaal voordeel krijgen (diverse percentages voordeel).