Is het interessant om vanaf dit jaar geld te lenen bij je vennootschap?

Via Koninklijk Besluit werden vorige maand de referentiepercentages bekend gemaakt. Afhankelijk van het type lening (wel of geen vaste looptijd, hypothecair of niet,…) gelden er verschillende referentievoeten. Het maandelijkse lastenpercentage voor zogenaamde niet-hypothecaire leningen met vaste looptijd aangegaan voor een andere reden dan de aankoop van een wagen, bedraagt volgens dit Koninklijk Besluit 0,49%, ten opzichte van 0,12% voor leningen aangegaan in 2022.

Deze verviervoudiging zou simpelweg ook een verviervoudiging van de belastingen betekenen die een bedrijfsleider over het genoten voordeel zou moeten betalen. Net zoals de minister ingreep in de berekening van het voordeel voor het privé-gebruik van bedrijfswagens, was hij ook hier verplicht in te grijpen in de berekening van het voordeel bij een dergelijke renteloze lening. De berekeningswijze die de voorbije 40 jaar werd gehanteerd, werd dus aangepast.

De nieuwe formule leidt tot een halvering van het geraamde voordeel ten opzichte van de oude formule. Een looptijd van een lening over 120 maanden, leidt tot een waardering van het voordeel bij een renteloze lening aangegaan in 2023 van 6,04% volgens de nieuwe formule. Volgens de oude formule zou dat 11,66% zijn.

Indien deze nieuwe berekeningswijze eenzelfde levensduur gaat hebben als de vorige, dan lijkt lenen bij je vennootschap de komende jaren interessanter dan ooit.