Is het nu interessanter om de energiefactuur te laten betalen door de vennootschap?

Indien de factuur voor privé-energieverbruik is gestegen, dan kan dat opgelost worden door een extra loon of een dividend op te nemen of om deze kosten op de vennootschap te laten factureren.

Indien de factuur privé betaald wordt met extra loon, dan leidt dit tot meer personenbelasting en meer sociale bijdragen. Voor de vennootschap is extra loon een aftrekbare kost, zodat ze dus minder vennootschapsbelasting verschuldigd is.

Wordt de factuur privé betaald door opname van een dividend, dan is hiervoor roerende voorheffing verschuldigd. Het standaardtarief is 30%, maar er bestaan 2 gunstregimes waardoor de fiscale kost beperkt wordt tot 15% of tot 13,64%. Voor de vennootschap zijn dividenden niet aftrekbaar. Dus hier is er geen besparing van vennootschapsbelasting.

De laatste mogelijkheid is de vennootschap de factuur te laten betalen. Er geldt dan privé een voordeel alle aard voor verwarming en/of elektriciteit. Dat voordeel bedraagt voor inkomstenjaar 2021: € 3.110,00 (€ 1.030,00 voor elektriciteit en € 2.080,00 voor verwarming) ongeacht welk bedrag de vennootschap werkelijk betaald aan de energieleverancier. Op dit privévoordeel moet wel personenbelasting en sociale bijdragen betaald worden, maar voor de vennootschap vormt de betaling van de factuur een aftrekbare kost. Bij zuiver privéverbruik mag de vennootschap de btw niet aftrekken in haar btw-aangifte, maar die btw vormt dan wel een aftrekbare kost.

Belangrijk is steeds de meest voordelige optie te berekenen en op basis daarvan een beslissing te nemen.