Niet voorafbetalen is in 2024 dubbel zo duur als in 2023?

Niet voorafbetalen kost geld, daar hebben wij het al verschillende keren over gehad, maar dit jaar is het nog belangrijker om tijdig vooraf te betalen. Doe je dit niet, dan moet je bovenop de belasting nog een vermeerdering betalen. Het gemiddelde vermeerderingspercentage voor wie niet voorafbetaalt in 2024 (AJ 2025) bedraagt 9%, zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen.

Het tarief mag dan wel gelijk zijn dit jaar, er blijven verschillen tussen de personen- en de vennootschapsbelasting. Voor vennootschappen is de regel geschrapt dat de vermeerdering kwijtgescholden wordt als het bedrag lager is dan 0,5% van de belasting waarop ze is berekend, of € 100,00. En in de personenbelasting wordt de berekeningsbasis voor de belastingvermeerdering verlaagd tot 90%.

De regel dat het niet verplicht (maar wel aan te raden om te vermijden dat je het later moet betalen) is om vooraf te betalen voor een nieuwe onderneming tijdens de eerste drie jaar, is dan weer wel gemeenschappelijk voor (kleine) vennootschappen en eenmanszaken. Die laatsten kunnen er echter belang bij hebben om toch vooraf te betalen, gezien de mogelijke bonificatie. Dat geldt niet voor vennootschappen.

De boodschap is en blijft, betaal tijdig je belastingen via een voorafbetalingskrediet bij je bank of doe het rechtstreeks en tijdig (zonder krediet) voor het jaar voorbij is. Indien je belastingen moet betalen is het eerste kwartaal reeds voorbij, maar voor het tweede kwartaal kan nog vooraf betaald worden uiterlijk op 10 juli 2024.