Nog tijd om je sociale bijdragen voor 2023 te optimaliseren?

Je definitieve sociale bijdragen voor 2023 worden berekend op je netto belastbaar inkomen van 2023. Omdat het exacte bedrag daarvan pas definitief bekend is na het indienen van de aangifte personenbelasting, betaal je nu voorlopige bijdragen. Om die voorlopige bijdragen te berekenen, wordt er gekeken naar je inkomen van 3 jaar geleden. Je voorlopige sociale bijdragen voor 2023 worden dus berekend op basis van het geïndexeerd netto belastbaar inkomen van 2020.

Indien de fiscus je definitieve inkomen meegedeeld heeft aan het sociaal verzekeringsfonds, worden deze voorlopige bijdragen herzien op basis van je effectieve netto belastbaar inkomen. Het sociaal verzekeringsfonds berekent dan je definitieve bijdrage, waarbij je zoals bij de belastingen, dan ofwel moet bijbetalen ofwel geld terugkrijgt. Voor je inkomsten van 2023 zal de berekening in 2024 of 2025 gebeuren.

Indien uit de berekening blijkt dat je effectieve sociale bijdragen voor 2023 lager liggen dan de voorlopige bijdragen, dan heb je er alle belang bij om in 2023 meer bijdragen te betalen. Doordat de bijkomende bijdrage fiscaal aftrekbaar is, verlaagt je netto belastbaar inkomen van 2023, waardoor de afrekening van de sociale bijdragen voor 2023 zelfs lager ligt dan wanneer je zou wachten tot 2024 om 2023 te regulariseren. Bovendien betaal je hierdoor in 2023 ook minder personenbelasting.

Indien je voorlopige sociale bijdragen te laag liggen, kan je je sociaal verzekeringsfonds vragen om een herberekening te maken of gewoon een bijkomende storting doen.

Indien je voorlopige sociale bijdragen te hoog liggen, kan je tevens je sociaal verzekeringsfonds vragen om de voorlopige sociale bijdragen van het laatste kwartaal van 2023 te verlagen. Dit wel enkel met objectieve gegevens waaruit blijkt dat je netto belastbaar inkomen van 2023 lager zal liggen dan het netto belastbaar inkomen waarop je voorlopige bijdragen berekend worden (= geïndexeerd netto belastbaar inkomen van 3 jaar geleden).

Door de hoge inflatie van de laatste jaren is het inkomen van 2020 waarop de voorlopige bijdragen van 2023 berekend werden, met 18% geïndexeerd. Hierdoor kan het dus ook zijn dat je voorlopige bijdragen van 2023 te hoog zijn.

Maar let op, blijkt dat achteraf te weinig voorlopige bijdragen werden betaald, dan moet je op het tekort nog een vermeerdering betalen van 3% per kwartaal en 7% per jaar. Nog erger, die vermeerderingen van 3% en 7% zijn fiscaal niet aftrekbaar (de bijbetalingen van de sociale bijdragen wel).