Sociale bijdragen van 2020 gratis laten aanpassen bij jouw sociaal verzekeringsfonds?

Keuze 1: Aanvaarding van de wettelijke voorlopige bijdragen

Je hebt vandaag geen uitzonderlijk hoger of lager beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden of je bent starter (en inkomsten zijn moeilijk te ramen), dan ga je best akkoord met de wettelijke voorgestelde voorlopige bijdragen van het sociaal verzekeringsfonds.

Keuze 2: Vermindering aanvragen van de wettelijke voorlopige bijdragen

Je hebt een aanzienlijk lager beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden, dan kan je aan je sociaal verzekeringsfonds vragen om een verminderde voorlopige bijdrage te betalen.

Keuze 3: Verhoogde sociale bijdragen betalen

Je hebt een hoger beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden of je bent starter en verwacht hogere inkomsten dan die waarop je minimumbijdrage berekend wordt, dan betaal je best een verhoogde voorlopige bijdrage om hoge afrekeningen na de herberekening te vermijden. Geef in dat geval het geschatte netto belastbaar inkomen door aan je sociaal verzekeringsfonds en betaal dan de verhoogde bijdrage of betaal doorheen het jaar vrijwillig bij. Een groot voordeel is dat betaalde sociale bijdragen altijd zorgen voor minder te betalen personenbelasting.

Coronamaatregelen

Meer info over de aanpassing van sociale bijdragen: https://www.liantis.be/nl/ik-ben-zelfstandige/sociale-bijdrage-optimaliseren/regularisatie
Meer info m.b.t. de vrijstelling en betalingsuitstel van sociale bijdragen: https://www.liantis.be/nl/nieuws/vrijstelling-en-betalingsuitstel-sociale-bijdragen-uitgebreid-derde-vierde-kwartaal-2020