Telewerken vanuit het buitenland en dan huur en bijkomende kosten aftrekken?

Als in het buitenland een huis gehuurd wordt om er langdurig te telewerken, zijn niet alleen de huur maar ook de bijkomende kosten (elektriciteit, internet,…) in principe aftrekbaar. In de praktijk moet natuurlijk geval per geval bekeken worden of de normale aftrekvoorwaarden vervuld zijn, antwoordde de minister op een recente parlementaire vraag.

Als het verblijf in het buitenland (of eender waar) ingegeven is door toeristische motieven of als eerste bedoeling heeft om ontspanning te zoeken, dan gaat het natuurlijk niet om beroepskosten. En dat tijdens een vakantie ook nog e-mails of telefoontjes beantwoord worden, volstaat niet om er een beroepsmatig verblijf van te maken.

Bovendien komen alleen de kosten in aanmerking die betrekking hebben op het beroepsmatig gebruikte gedeelte van het huis. De bureauruimte dus. De kosten m.b.t. de rest van het huis zijn niet aftrekbaar. Er is m.a.w. eigenlijk geen verschil met de aftrek voor een bureauruimte thuis in eigen land. En uiteraard kunnen geen kosten ingebracht worden voor twee locaties tegelijk: thuis en in het buitenland. Tot slot wijst de minister nog op het aftrekverbod voor onredelijke kosten.