Tenslotte: komt de vrijheid van meningsuiting onder vuur?

We leven in een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te publiceren in Westerse landen nog nooit zo bedreigd is geweest.

Tijden waarin de vrijheid van meningsuiting overal onder vuur ligt, uit reactionaire, autoritaire, populistische, demagogische, narcistische en onverschillige hoek. Tijden waarin onderwijsinstellingen en bibliotheken vijandig met censuur worden bejegend, en waarin extremistische godsdiensten en fanatieke ideologieën ongehoord ons leven binnendringen.

Ook progressieve stemmen laten zich horen ten voordele van een nieuw soort conformistische censuur, een die deugdelijk lijkt en die veel mensen als een deugd beginnen te beschouwen. Vrijheid staat onder druk van zowel links als rechts, van jong en oud.

Dat wordt nog bemoeilijkt door het internet, waar pagina’s vol leugens naast de waarheid staan, en het voor mensen moeilijk uit te maken is wat klopt. En dan zijn er nog onze sociale media, waar het idee van vrijheid dagelijks wordt misbruikt.

Dat bepaalde kinderboeken uit scholen worden gebannen en dat romans vanwege kwetsende taal worden herschreven, moet ons zorgen baren.