Welke cruciale fiscale veranderingen zitten in de pipeline?

Vermoedelijk zal de vennootschapsbelasting inhoudelijk stabiel blijven, maar vermogen in vennootschappen zal in de toekomst in een andere context terechtkomen. Actief exploiteren, dynamiek aanbrengen in vermogen zal de boodschap moeten zijn voor veel ondernemers. Het passief aanhouden van vermogen zal anders getaxeerd worden dan het actief exploiteren van dat vermogen. Vandaag een liquidatiereserve aanleggen om bij uitkering enkele jaren later minder roerende voorheffing te betalen wordt misschien een uitdovend scenario. Nieuwe fiscale maatregelen zullen ontstaan die een soort van vooruitbetaling zijn op het vermogen dat in de vennootschap zit.

Momenteel zien wij een generatie die de voorbije decennia veel belastingen hebben betaald om vermogen op te bouwen. Nu zich een taxshift aanbiedt van werk naar vermogen zal de overheid bestaand vermogen zwaarder belasten, terwijl ze de nieuwe generaties net minder zwaar zal taxeren bij het vergaren van nieuw vermogen. Dit betekent dat er vermoedelijk heilige huisjes zullen verdwijnen en van alles zal worden uitgevonden, zoals een meerwaarde op aandelen, meerwaarde op onroerend goed, vermogensafrekeningen of vermogenswinstbelastingen. Als zich bij een verkoop veel liquide middelen in een vennootschap bevinden, dan ziet de fiscus dat als een spaarpot en niet als een strategische financiƫle buffer. Zo een buffer belastbaar uitkeren voor de verkoop plaatsvond en niet belastingvrij doorgeven wordt steeds meer de visie van de fiscus.

Voor ondernemers zal het steeds belangrijker worden om meer aandacht te hebben voor bedrijfslogica. Bij controles wordt het steeds belangrijker om een strategie te hebben en voldoende te notuleren en te documenteren. Fiscale optimalisatie moet deel uitmaken van een logisch verhaal, waarbij niet de optimalisatie zelf maar de bedrijfslogica centraal staat.