Wordt een pintje goedkoper? Aanpassing van het btw-tarief?

Eind april 2021 heeft de ministerraad beslist om opnieuw de btw voor de horeca te verlagen. Dat was ook al gebeurd tijdens de eerste coronagolf. Het btw-tarief dat van toepassing is op restaurant-en cateringdiensten, wordt tijdelijk verlaagd. Deze maatregel is van toepassing van 8 mei 2021 (= heropening van de terrassen) tot 31 december 2021.

Ook alle dranken vallen onder het tarief van 6 %. Opvallende nieuwigheid in vergelijking met de vorige tijdelijke btw-verlaging is dat het tarief van 6 % nu ook geldt voor alcoholische dranken.

Zoals bekend, omvat de term ‘restaurantdiensten’ ook het serveren van een drankje alleen, zonder eten erbij. De tariefverlaging betreft dus niet alleen echte restaurants maar ook cafés en andere drankgelegenheden. Ook tijdelijke inrichtingen die restaurant- of cateringdiensten verrichten, komen in aanmerking. De fiscus wijst er wel op dat het normale tarief van 21 % voor alcoholhoudende dranken van toepassing blijft als het gaat om louter de levering van drank (dus zonder bijkomende diensten) (de levering van niet-alcoholische dranken en van voedsel viel sowieso al onder het tarief van 6 %).

Wie een ‘witte kassa’ gebruikt (geregistreerd kassasysteem of GKS), moet in principe de programmering van zijn kassasysteem aanpassen. Zoals vorige keer raadt de fiscus ten zeerste af om de tarieven van de codes zelf te wijzigen (dus het is niet de bedoeling om aan code A het tarief van 6 % te koppelen i.p.v. 21 %). De fiscus wil ook niet dat de ‘take-out’-mogelijkheid gebruikt wordt als gemakkelijkheidsoplossing. Het verdient de voorkeur om alle artikelen die momenteel nog geprogrammeerd zijn met btw-code B (12 %), om te schakelen naar code C. Daardoor gaan die automatisch naar het 6 %-tarief. En (alle) dranken, die momenteel nog geprogrammeerd staan met code A (21 %), moeten ook worden overgeschakeld naar code C.

Maar dit alles betekent nu niet dat een pintje goedkoper gaat worden. Dit is ook begrijpelijk aangezien de horeca al voldoende klappen heeft gehad.